Joke Visser Fotografie
voor portretten en reportages
Boek Verder is alles goed

Ouder worden heeft grote impact op mensen met een lichamelijke handicap

Een grote groep Nederlanders met een lichamelijke handicap wordt ouder dan zij ooit dacht te worden. Verbeterde leefomstandigheden en gezondheidszorg maken het mogelijk dat zij inmiddels de 50 gepasseerd zijn. In het boek ‘Verder is alles goed’ van Joke Visser dat op 14 februari 2013 verscheen, vertellen 21 ‘pioniers’ over hun leven met een handicap en de grote impact die ouder worden daarop heeft. Verschijnselen als vermoeidheid, pijn, functie- en energieverlies hebben grote gevolgen voor werk, sociale leven en benodigde zorg.

Dit boek vraagt aandacht voor het feit dat verouderingsverschijnselen bij mensen met een lichamelijke handicap meestal vroeger optreden en vaak grote gevolgen hebben voor hun arbeidzame en maatschappelijke leven. ‘Ik ben 50 en heb het lijf van een 70-jarige,’ zegt de geïnterviewde Heleen van Tilburg hierover. Niet alleen zij maar ook de samenleving zoekt naar wat nodig is om ook als oudere met een handicap een leven te leiden waarin ruimte is voor participatie, autonomie en zelfregie.

Een grote groep Nederlanders met een lichamelijke handicap wordt ouder dan zij ooit dacht te worden. Verbeterde leefomstandigheden en gezondheidszorg maken het mogelijk dat zij inmiddels de 50 gepasseerd zijn. In het boek ‘Verder is alles goed’ van Joke Visser dat op 14 februari 2013 verscheen, vertellen 21 ‘pioniers’ over hun leven met een handicap en de grote impact die ouder worden daarop heeft. Verschijnselen als vermoeidheid, pijn, functie- en energieverlies hebben grote gevolgen voor werk, sociale leven en benodigde zorg. Dit boek vraagt aandacht voor het feit dat verouderingsverschijnselen bij mensen met een lichamelijke handicap meestal vroeger optreden en vaak grote gevolgen hebben voor hun arbeidzame en maatschappelijke leven. ‘Ik ben 50 en heb het lijf van een 70-jarige,’ zegt de geïnterviewde Heleen van Tilburg hierover. Niet alleen zij maar ook de samenleving zoekt naar wat nodig is om ook als oudere met een handicap een leven te leiden waarin ruimte is voor participatie, autonomie en zelfregie.

De mensen in dit boek hebben er veel voor over om ‘gewoon’ mee te blijven doen. Hun drive blijkt hierin van groot belang, maar dat alleen is niet voldoende. Belangrijke voorwaarde voor participatie is de mogelijkheid om onder eigen regie ondersteuning in te zetten. Maar ook aandacht en kennis van de medici en hulpverleners over de fysieke en mentale gevolgen van het naast elkaar voorkomen van meerdere aandoeningen; co-morbiditeit. Ook de arbeidsvoorzieningen en het pensioen moeten goed geregeld zijn.

Toch zijn het niet de lichamelijke beperkingen en de tekortschietende voorzieningen die in dit boek de hoofdrol spelen. Uiteindelijk gaat het over kwaliteit van leven, over zelfregie en een actieve rol in de samenleving. En om levenskunst, de kunst om elke dag weer de moeite waard te maken en goede keuzes te maken in vriendschappen, werk, activiteiten en organisatie van zorg.  In ‘Verder is alles goed’ laten 21 mensen in een foto- en geschreven portret zien hoe dat kan én hoe zij dat doen.        

Geïnterviewden
In het boek staan interviews met: Jetta Klijnsma / Geert Bakker / Yolan Koster / Jenny Goldschmidt / Aline Saers / Agnes van Wijnen / Jan Troost / Jan Franssen / Annemieke Bökkerink / Jos Hendriks / Heleen van Tilburg / Johan Wesemann / Petra Jorissen / Willem Temmink / Rita Soerjoesing / Marianne Kroes / Rob van Vliet / Jan Van Loenhout / Dick Cochius / Yvon Bakker / Dick te Winkel

Gegevens boek Verder is alles goed
189 pagina’s, full colour, Isbn 978 9078709 190, Prijs: 19,95 euro

Bestellen:  U kunt het boek bestellen door mij een mail te sturen: info@jokevisser.nl of het bestelformulier in te vullen.